Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Λουλούδια και παράταση της ... ζωή εν "βάζο"






Πλησιάζουν γιορτές και θέλετε να ομορφύνετε το σπίτι σας με άνθη από τον κήπο σας, αλλά φοβάστε ότι θα μαραθούν πολύ γρήγορα?
Μήπως σας κάνανε δώρο μια ανθοδέσμη και θέλετε να την κρατήσετε όσο περισσότερο μπορείτε ζωντανή και φρέσκια? Πως θα διατηρήσετε τα λουλούδια σας στο βάζο περισσότερο λοιπόν?

Ακολουθώντας  τις παρακάτω συμβουλές τα πράγματα απλοποιούνται.

Αρχικά για την επιλογή και συγκομιδή ανθέων από τον κήπο μας είναι σημαντικό να προσέξουμε τα εξής:
  •          Κόψτε τα λουλούδια νωρίς το πρωί ή αλλιώς αργά το απόγευμα.
  •          Τοποθετήστε τα γρήγορα σε νερό ώστε να μην έχετε μεγάλη απώλεια υγρασίας.
  •          Επιλέξτε άνθη όχι τελείως ανοιχτά, για να κρατήσουν πιο πολύ.
  •          Προτιμήστε λουλούδια με χοντρό βλαστό και πλούσιο χρώμα και άρωμα.


Τώρα όσον αφορά τη συντήρηση τα πράγματα είναι τα ιδία τόσο για λουλούδια από τον κήπο όσο και για έτοιμες ανθοδέσμες από ανθοπωλεία:
  •  Το ανθοδοχείο θα πρέπει να είναι καθαρό χωρίς βλαβερούς μικροοργανισμούς.Για να το επιτύχουμε πλένουμε το ανθοδοχείο με νερό και 1-2 σταγόνες  χλωρίνης και στη συνέχεια ξεπλένουμε με νερό.
  •  Προετοιμάζουμε τα λουλούδια μας.Πριν τοποθετήσετε τα λουλούδια στο βάζο απομακρύνουμε σάπια και ξερά φύλλα και ύστερα κόβουμε λοξά τα κοτσάνια με ένα «καλό» μαχαίρι, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη επιφάνεια απορρόφησης νερού και θρεπτικών στοιχείων στα λουλούδια μας.
  •  Προσθέτουμε νερό στο βάζο μας.Τα στελέχη των φυτών μας θα πρέπει να είναι βυθισμένα το πολύ μέχρι τα 2/3 στο νερό του ανθοδοχείου. Το νερό πρέπει να είναι δροσερό ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι  10-18   ͦC.
  •  Απομακρύνουμε  τα κάτω φύλλα που έρχονται σε επαφή με το νερό.
    Αυτό το κάνουμε για να μην σαπίσουν και αποτελέσουν εστίες μικροβίων και δυσοσμίας.
  • Τοποθετούμε το ανθοδοχείο στο σωστό σημείο.Το ανθοδοχείο πρέπει να βρίσκεται σε δροσερό μέρος μακρυά από πηγές που εκπέμπουν θερμότητα όπως καλοριφέρ-τηλεοράσεις και υπολογιστές. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν φρούτα, ιδίως μήλα, κοντά στο ανθοδοχείο. Αυτό γιατί τα φρούτα εκλύουν αιθυλένιο μια αέρια άοσμη ουσία που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση των φυτών.
  • Αλλάζουμε τακτικά το νερό.  Κάθε 1-2 μέρες θα πρέπει να αδειάζουμε το ανθοδοχείο μας να το καθαρίζουμε και να το ξανά γεμίζουμε με καθαρό νερό. Επίσης όταν αλλάζουμε νερό θα πρέπει να κόβουμε ξανά πλάγια τα κοτσάνια κατά 2-3 εκατοστά για καλύτερη απορρόφηση του νερού από τα φυτά.
  •  Καταπολεμήστε τα βακτήρια.Τα βακτήρια καταπολεμούνται με χαλκό. Τοποθετήστε στον πάτο του βάζου μερικά νομίσματα (1-2-5 λεπτών)  μαζί με 1 κουταλιά ζάχαρη. Επίσης  ενδείκνυται και η χρήση χλωρίνης (3-5 σταγόνες αρκούν).

  • Μην "πνίγεται" το βάζο σας με λουλούδια.
    Άμα στριμώχνεται τα λουλούδια στο βάζο τότε πιέζεται και καταστρέφεται ο μίσχος τους. Με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή απορρόφηση νερού και να μαραίνονται πολύ γρήγορα




  • Άλλα
    Tricks για αύξηση της διάρκειας συντήρησης.
  • Χρησιμοποιείστε ασπιρίνη, μισή ασπιρίνη κάθε φορά που αλλάζετε νερό αρκεί.
  • Επίσης συνδυασμός ζάχαρης με  λευκό ξύδι βοηθάει. Η ζάχαρη λειτουργεί σαν τροφή  για τα λουλούδια ενώ το ξύδι λόγω του οξέως που περιέχει βοηθάει στην απορρόφηση της.
  • Ψεκάστε με λάκ για να διατηρήσετε την  υπέροχη όψη των λουλουδιών σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου