Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σαιντπώλια





Σαιντπώλια, ή αφρικανική βιολέτα, είναι από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. 



Το χαμηλό κόστος αγοράς της  και το γεγονός ότι δύναται να ανθοφορεί  καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, άμα οι συνθήκες περιποίησης- συντήρησης είναι οι κατάλληλες, την καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή.

Η σαιντπώλια ανακαλύφθηκε το 1892 στην σημερινή Τανζανία από έναν Γερμανό αξιωματούχο ο οποίος λεγόταν Γουόλτερ Σαιντ Πωλ. Προς τιμήν του το φυτό ονομάστηκε Σαιντπώλια. Και καθώς τα λουλούδια του μοιάζουν με της βιολέτας, το κοινό του όνομα κατέληξε να είναι το αφρικανική βιολέτα. 



Έχει βελούδινα χνουδωτά φύλλα και μικρά λουλουδάκια που μπορούν να είναι σε όλες τις αποχρώσεις. (Άσπρο, ροζ, μωβ, γαλάζιο, κόκκινο, δίχρωμα κτλ.) Επίσης έχουν δημιουργηθεί και ποικιλίες με δίχρωμα άνθη.   



Η σαιντπώλια είναι από τα πιο συνηθισμένα φυτά για το σπίτι καθώς η περιποίησή της είναι ιδιαίτερα εύκολη. Είναι φυτό αυστηρά εσωτερικού χώρου καθώς δεν αντέχει καθόλου τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της σαιντπώλιας είναι η δυνατότητά της να προσαρμόζεται στις συνθήκες περιβάλλοντος που επικρατούν στα περισσότερα σπίτια και λόγω του μικρού της μεγέθους είναι ιδανική για χρήση σε περιορισμένους χώρους όπως π.χ. πάνω σε περβάζια παραθύρων ή μικρά τραπεζάκια.

Τα φύλλα της δεν θα πρέπει ποτέ να βρέχονται ή να ψεκάζονται. Τα άνθη που έχουν μαραθεί θα πρέπει να απομακρύνονται. Γενικά στο χώμα δεν θέλει πολύ υγρασία αλλά με το που στεγνώνει θα πρέπει κατευθείαν να ποτίζουμε χωρίς να βραχούν τα φύλλα αλλά και να μην μείνει νερό στο πιατάκι. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το φυτό είναι να έχει αρκετό φως αλλά χωρίς να είναι άμεσες οι ακτίνες του ήλιου γιατί μπορεί να κάψει τα φύλλα. 

ΦΩΣ-ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:
Η σαιντπώλια χρειάζεται άφθονο φως. Δεν θα πρέπει όμως να αφήσετε το φυτό σας σε απευθείας έκθεση στον ηλιο γιατί θα καούν τα φύλλα του και θα καταστραφεί. Τώρα αν τα φύλλα της είναι λεπτά και οι μίσχοι τους είναι μακριοί, αυτό υποδεικνύει ότι το φυτό σας δεν δέχεται αρκετό φως και μεγαλώνει άνισα ώστε να πλησιάσει στην πηγή του φωτισμού. Ο καλύτερος προσανατολισμός για τη σαιντπώλια είναι ένα παράθυρο που βλέπει την ανατολή ή το βορρά.
Η μέση θερμοκρασία των σπιτιών μας είναι ικανοποιητική, η ιδανική θερμοκρασία είναι 18-20 βαθμούς Κελσίου. 
Παρόλα αυτά η
 σαιντπώλια δεν αντέχει την παγωνιά, αν παγώσει μέσα σε 24 ώρες θα γίνει καφέ, θα αρχίσει να σαπίζει και θα καταστραφεί πολύ σύντομα. 


ΠΟΤΙΣΜΑ:

Ποτίζετε μόνο όταν η επιφάνεια της γλάστρας στεγνώσει. 
Το πότισμα της σαιντπώλιας πρέπει να γίνεται από κάτω, γεμίζοντας το πιατάκι της γλάστρας με νερό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου και αφήνοντας τη γλάστρα να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται. Στη συνέχεια αδειάστε το πιατάκι και αφήστε τη γλάστρα μέσα για να στραγγίσει το παραπανίσιο νερό. Θυμηθείτε να αδειάσετε το πιατάκι λίγη ώρα αργότερα. Καθώς το πότισμα από κάτω ενισχύει τη συγκέντρωση αλάτων στην επιφάνεια του χώματος, είναι χρήσιμο να ποτίζετε με άφθονο νερό από πάνω μία περίπου φορά το μήνα για να απομακρύνονται τα συγκεντρωμένα άλατα. Κάθε φορά που ποτίζετε αποφεύγετε να βρέχετε τα φύλλα ή τα λουλούδια του φυτού. 

ΛΙΠΑΝΣΗ:














Αν δείτε ότι η ανάπτυξη του φυτού μειώνεται και τα φύλλα του γίνονται πιο ανοικτά πράσινα, τότε είναι η στιγμή να προσθέσετε λίπασμα. Μην λιπαίνετε καθόλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα που η ανάπτυξη του φυτού είναι πιο αργή. Χρησιμοποιείτε υγρό λίπασμα, ιδανικά για ανθοφόρα φυτά, και ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες της ετικέτας σχετικά με την αραίωση και τη συχνότητα.



ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ:

Οι ιδανικές γλάστρες για τη σαιντπώλια είναι οι πλαστικές γλάστρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σε μικρά μεγέθη. Αν θέλετε πιο όμορφες γλάστρες είναι καλύτερα να προμηθευτείτε όμορφα κασπό και μέσα σε αυτά να βάλετε τις πλαστικές γλάστρες. Όταν αλλάζετε γλάστρα χρησιμοποιήστε μόνο ένα νούμερο μεγαλύτερη από την αρχική γιατί η σαιντπώλια χρειάζεται περιορισμένο χώρο για τις ρίζες της προκειμένου να ανθίζει και να αναπτύσσεται. Καθώς τα φύλλα του φυτού είναι πολύ τρυφερά και σπάνε εύκολα, είναι καλό να αφήσετε το φυτό απότιστο 2-3 ημέρες πριν το μεταφυτεύσετε ώστε να μαραθεί λίγο και να μαλακώσουν τα φύλλα της, έτσι θα την μετακινήσετε πιο εύκολα και με λιγότερες απώλειες. Μία ακόμη καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε λίγο αλουμινόχαρτο ή σελοτέϊπ στις άκρες της γλάστρας ώστε τα φύλλα του φυτού να μην ακουμπούν πάνω στη γλάστρα (ειδικά αν είναι πήλινη) και να μην σαπίσουν. Αλλάζετε γλάστρα μόνο την άνοιξη και μόνο όταν το φυτό έχει γίνει πολύ μεγάλο για τη συγκεκριμένη γλάστρα.


ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ:

Ο πιο εύκολος τρόπος να πολλαπλασιάσετε την σαιντπώλια είναι με φύλλα του φυτού. Διαλέξτε φύλλα που να είναι ώριμα αλλά όχι γερασμένα και ταλαιπωρημένα. Σπάστε τα από τον κορμό του μητρικού φυτού και χρησιμοποιήστε ορμόνη ριζοβολίας ή ένα ποτήρι με νερό για να βγάλουν ρίζες και να τα μεταφυτεύσετε.  














Επίσης μπορείτε να διαιρέσετε το μητρικό φυτό όταν αλλάζετε γλάστρα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και προσεκτικά διαιρέστε το φυτό με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε κομμάτι να διατηρήσει ένα μέρος του μητρικού ριζικού συστήματος. 
Μεταφυτεύεστε το κάθε τμήμα σε νέα γλάστρα και σκεπάστε το με μία πλαστική σακούλα, που θα πρέπει να έχει όμως απαραίτητα τρύπες εξαερισμού. Η σακούλα θα διατηρήσει υψηλή υγρασία και το φυτό σας δεν θα μαραθεί μέχρι να αναπτυχθεί το νέο του ριζικό σύστημα.

Τέλος μπορείτε να βρείτε σπόρους για να ξεκινήσετε τη δική σας σαιντπώλια από την αρχή αλλά αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο αργή και δύσκολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου