Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ιδέες για να δημιουργήσετε το δικό σας...βραχόκηπο!




 Εφόσον οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε ξανά με τον κήπο μας, γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε να δημιουργήσετε ένα ιδιαίτερο στυλ κήπου το οποίο έχει σίγουρα πολλούς θαυμαστές κι αυτό είναι...ο βραχόκηπος!

Ας κάνουμε αρχικά, μία μικρή ιστορική αναδρομή για να δούμε από που ξεκίνησε η ιδέα του βραχόκηπου. Το συγκεκριμένο στυλ κηποτεχνίας γεννήθηκε ως ιδέα από τα τοπία των Ελβετικών Άλπεων. Ο συνδυασμός της πέτρας με τα φυτά και η αρμονία των φυσικών τοπίων γοήτευσε τους ειδικούς οι οποίοι προσάρμοσαν αυτό το νέο είδος κήπου στις ανάγκες του κλίματος της εκάστοτε χώρας. Έτσι, προέκυψαν τα εξής είδη βραχόκηπων: 
  • Ο Μεσογειακός. Πρόκειται για έναν τύπο βραχόκηπου, ιδανικό για κλίματα όπως στην χώρα μας, αφού για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται μεσογειακά είδη φυτών.
  • Ο Αλπικός. Ιδανικός για χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά που τον απαρτίζουν έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και μεγάλη αντοχή στο κρύο.
  • Ο Ιαπωνικός. Συνήθως εδώ συναντάμε και το στοιχείο του νερού. Τα φυτά έχουν συμβολικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα, με βάση την Ιαπωνική κουλτούρα.
  • Ξεροφυτικός (Βραχόκηπος της Ερήμου). Αυτός ο τύπος βραχόκηπου απαντάται σε θερμά και ξηρά κλίματα και αποτελείται από παχύφυτα και κάκτους.
  • Υδροβραχόκηπος. Πρόκειται για των συνδυασμό του υδάτινου και του βραχώδες στοιχείου. Επιλέγουμε πάντα υδρόφιλα είδη φυτών.



Όσον αφορά την κατασκευή του, ο βραχόκηπος είναι σχετικά εύκολος. Το πρώτο στάδιο της κατασκευής ενός βραχόκηπου αποτελεί η σωστή μελέτη του χώρου μας, το κλίμα και το μέγεθος του συνολικού κήπου με τον βραχόκηπο. Στην συνέχεια, διαλέγουμε τα φυτά και τις πέτρες. Τα φυτά θα πρέπει να ταιριάζουν στο είδος του βραχόκηπου που επιλέξαμε καθώς και σε γενικές γραμμές, να έχουν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, αντοχή σε άγονα εδάφη, μέτριο μέγεθος κόμης και ύψος έως 1μ. Οι πέτρες πρέπει να παραχωθούν καλά μέσα στο έδαφος. Επίσης, χρησιμοποιούμε χαλίκι περίπου 2-3 χιλ. ως αποστραγγιστικό υπόστρωμα. Η άρδευση δεν αποτελεί έντονο πρόβλημα σε έναν βραχόκηπο, αφού απαρτίζεται από «σκληρά» φυτά. Ωστόσο, και εδώ ενδείκνυται από τους ειδικούς σύστημα αυτόματου ποτίσματος.




Τέλος, οι Gartenders σας προτείνουν φυτά κατάλληλα για βραχόκηπο!

Η μεσογειακή βλάστηση έχει πολλές επιλογές φυτών για την κατασκευή βραχόκηπου οπότε η επιλογή τους δεν είναι δύσκολη. Όμως, εμείς προτείνουμε τα συνηθέστερα.
Αγήρατο, ανεμώνη, βερβερίδα, βίνγκα, βερβένα, βερονίκη, γαρυφαλλάκι, γιούκα, γιουνίπερος, γκαζάνια, γυψοφίλη, δελφίνιο, δεντρολίβανο, δέφτσια, διμορφοθήκη, ζίννια, ηλιάνθεμο, ημεροκαλίς, θυμάρι, ίριδα, καλεντούλα, καλλίστεφος, κατηφές, κυδωνίαστρο, λεβάντα, λεβαντίνη, ματσουράνα, μέλισσα, μέντα, μίσχανθος, μπέλα, νάρκισσος, πορτουλάκα, πυξάρι, ρείκι, νεραγκούλα, ρίγανι, σάλβια, σελόζια, σκυλάκι, σπειραία, στάχυς, τεύκριο, τούγια, υπέρικο, φασκόμηλο, φεστούκα, χόστα.

















Πηγή:http://www.gardenmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου