Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Γκότζι μπέρι!




Μια από τις πιο διαδεδομένες υπερτροφές είναι το πλέον γνωστό σε όλους μας γκότζι μπέρι, του οποίου ο καρπός έχει τρομερές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι ένας ακανθώδης θάμνος, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα και τη πατάτα και συναντάται κυρίως στην Ασία και τη Νότια Ευρώπη. Φτάνει σε ύψος 1-3 μέτρα και περιτρυγιρίζεται από εύκαμπτους κρεμάμενους αγκαθωτούς βραχίονες.



Ο καρπός του είναι κόκκινη έως πορτοκαλί χρώματος ράγα, η οποία έχει μακρόστενο σχήμα με γεύση ευχάριστη αλλά και ελαφρά έντονη και ωριμάζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.
Είναι φυτό που προτιμά τις εύκρατες και ηλιόλουστες περιοχές και τα αλκαλικά και με καλή στράγγιση εδάφη. Αντέχει από  –20οC (κάποιοι αναφέρουν έως και -25οC)  μέχρι + 40οC. Το καλοκαίρι,  με την μεγάλη ζέστη, ίσως να χάσει τα φύλλα του και να μοιάζει σαν να ξεράθηκε. Αυτό όμως δεν κρατάει για  πολύ. Μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών ξαναχτυπάει καινούρια φυλλαράκια, πιο ζωντανά και πιο πυκνά.

Το γκότζι μπέρι έχει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα, γι αυτό και είναι καλύτερο να προτιμήσετε βαθιά γλάστρα, σε περίπτωση που δεν θέλετε να το καλλιεργήσετε στο κήπο σας.Σε περίοδο παραγωγής, αν και το γκότζι μπέρι  παρουσίαζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία λόγω του μεγάλου βάθους του ριζικού συστήματός του, θα πρέπει να ποτίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, τα νεαρά φυτά καλά είναι να ποτίζονται τακτικά.




Ας δούμε τώρα τους λόγους που κατατάσσουν το γκότζι μπέρι στις υπερτροφες και γιατί πρέπει όλοι να καλλιεργήσουμε ένα.

1.Αντιοξειδωτική δράση

Σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο πάιζουν οι βιταμίνες C και Ε, τα καροτινοειδή, τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα και οι πολυσακχαρίτες,   που περιέχονται στο γκότζι μπέρι, στον οργανισμό μας.

2.Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μετά από πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα, παρατηρήθηκε , ότι με κατανάλωση καρπών γκότζι μπέρι αυξάνονται τα λευκόκυτταρα, ενισχύοντας έτσι  το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ εμφανίζονται και αντικαρκινικές ιδιότητες.

3.Υπογλυκαιμικά και υπολιπαιμικά φαινόμενα

Σημαντική μείωση της γλυκαιμίας και της συνολικής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, κυρίως τριγλυκεριδίων, έδειξαν πειράματα σε κουνέλια που παρουσίαζαν υπερλιπαιμία λόγω του διαβήτη, έπειτα από κατανάλωση 10 ημερών, διαφόρων  παραγώγων  των καρπών του γκότζι μπέρι.

 4.Αντιμετώπιση της στειρότητας

Οι πολυσακχαρίτες του γκότζι είναι ουσίες που θεωρούνται ότι δρουν εναντίον της στειρότητας.

5.Προστασία εναντίον της ασθένειας Αλζχάιμερ

Οι πολυσακχαρίτες του γκότζι ενεργούν ανασταλτικά έναντι της ασθένειας αλζχάιμερ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου