Ακόμα και δίχως να αγοράσουμε σπόρους ή φυτά, κάποια από τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μπορούν να πλάσουν ένα λαχανόκηπο!
Βέβαια, η ποιότητα των υπολειμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε καθορίζει και την ποιότητα της παραγωγής μας. Έτσι, καλό είναι να επιλέξουμε βιολογικά λαχανικά, δηλαδή απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και βεβαίως, φρέσκα και υγιή.
Πράσα, μάραθο (φινόκιο) και κρεμμύδια μπορείτε να τα βάλετε σ' ένα βάζο με νερό, με το λευκό άκρο τους προς τα κάτω, σε μία φωτεινή θέση και να τα δείτε να βγάζουν ρίζες και να μεγαλώνουν. Κόψτε από το πάνω μέρος τους όσο μεγαλώνουν για να μαγειρέψετε, ανανεώστε το νερό κάθε εβδομάδα κι αφήστε να αναπτυχθούν πάλι. Βέβαια, μπορείτε να τα φυτέψετε και στον κήπο ή σε κάποια γλάστρα!
Την ίδια τεχνική μπορείτε να εφαρμόσετε στο λάχανο, το σέλινο και κυρίως στο μαρούλι, με τη διαφορά ότι το σκεύος πρέπει να είναι ρηχό. Κόβετε όσο μεγαλώνουν ήσυχα στο νεράκι τους, τις κορυφές τους για τη σαλάτα ή για το μαγείρεμα κι εκείνα θα πλάθουν νέες κορυφές και θα βγάζουν νέες ρίζες. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να τα ψεκάζετε με νερό έτσι ώστε να μένουν οι "άκρες" τους φρέσκες.Επίσης, μπορείτε να τα φυτέψετε στο χώμα, φροντίζοντας να είναι υγρές οι κορυφές τους μέχρι να βλαστήσουν. Όσο για το σκόρδο, αρκεί μία σκελίδα φυτεμένη στο χώμα για να μας δώσει ένα ολόκληρο σκόρδο.
Το πιο εύκολο να βλαστήσει και να ξαναβλαστήσει είναι το πικάντικο τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα. Αν το φυτέψετε σε ένα ζεστό υγρό σημείο, βγάζει νέες ρίζες και βλαστούς και μόλις μεγαλώσει το φυτό, το βγάζετε από το χώμα, κόβεται ένα μέρος της πικάντικης ρίζας και το φυτεύετε πάλι κ.ο.κ.
Τέλος, για να δώσουμε και μία πιο εξωτική νότα πρέπει να πούμε πως ο ανανάς είναι ακόμη ένα φρούτο που μπορεί να βλαστήσει ξανά. Αφαιρείτε από το "στέμμα" του όλα τα πράσινα φύλλα και χωρίς να έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα φρούτου κολλημένο, το φυτεύετε σε στεγνό ζεστό σημείο κι έπειτα θα το δείτε να βγάζει βλαστούς μέσα σε λίγους μήνες. Όμως, για να δοκιμάσετε το δικό σας καρπό θα πρέπει να έχετε αρκετή υπομονή διότι χρειάζονται 2 - 3 χρόνια για σχηματίσει ο ανανάς τον καρπό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου