Ο μήνας Απρίλιος έχει τις ‘προτιμήσεις’ του σε ότι αφορά τα
λαχανικά και εμείς σας τις αποκαλύπτουμε.
Μπορεί η εποχή σποράς και φύτευσης ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν (δηλ. θερμοκρασία και υγρασία),
όμως θεωρητικά ο Απρίλιος είναι ο ιδανικός μήνας για να φυτέψουμε φασολάκια,
μελιτζάνες, ντομάτες, καλαμπόκι, αγγούρι, πιπεριές, πατάτες και καρότο. Σίγουρα
μπορούμε να φυτέψουμε κι άλλα λαχανικά αυτή την περίοδο αλλά εμείς παραθέτουμε τα
κυριότερα. Τώρα, ας τα αναλύσουμε ένα – ένα.
Ντομάτα
Επειδή κανείς δεν θέλει να λείπει η ντομάτα από το
καλοκαιρινό του τραπέζι αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να τη φυτέψουμε.
Ιδανική θερμοκρασία για τη φύτευση των σπόρων είναι 15 με 30 οC. Τους σπόρους της ντομάτας του φυτεύουμε σε
βάθος περίπου 1.5 εκατοστό και ανάλογα με την ποικιλία χρειάζονται συνήθως
40-60 ημέρες, για τη μεταφύτευσή τους. Η ωρίμανση από την άλλη χρειάζεται 55 με
90 ημέρες, μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία.
Αγγούρι
Τι να κάνει όμως, μόνη της η ντομάτα στη χωριάτικη αν δεν
έχει και το αγγουράκι της. Γι’ αυτό την ίδια εποχή φυτεύουμε και σπόρους
αγγουριού. Χρειάζεται 5-10 μέρες για να
βλαστήσει ενώ ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης, συνήθως
απαιτούνται 25-30 ημέρες, μέχρι τη μεταφύτευσή του. Άλλες τόσες μέρες
χρειάζονται και για την ωρίμανσή του. Θυμηθείτε, όταν το φυτεύεστε να βάλετε το
σπόρο σε βάθος 1.5 έως 2.5 εκατοστά.
Πιπεριές
Οι πιπεριές, με τη σειρά τους,
χρειάζονται κι αυτές θερμοκρασία για τη φύτευση που να κυμαίνεται από 18 -35 οC και φυτεύουμε σε
βάθος μισό με ένα εκατοστό, απλά χρειάζεται να έχουμε περισσότερη υπομονή μέχρι
να τις απολαύσουμε. Χρειάζονται μία με δύο εβδομάδες για να βλαστήσουν και
ανάλογα με την ποικιλία περίπου ένα με δύο (το πολύ) μήνες για τη μεταφύτευση.
Για να ωριμάσουν θα χρειαστούν περίπου 2 με τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευσή
τους.
Μελιτζάνες
Οι προτεινόμενοι μήνες της σποράς της
μελιτζάνας είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται
μεταξύ 23-32C. Φυτεύεται σε βάθος μισού εκατοστού και χρειάζεται 5 με 13 μέρες
για τη βλάστηση. Η μεταφύτευση γίνεται (πάντα ανάλογα με την ποικιλία και τις
συνθήκες ανάπτυξης) συνήθως μέσα σε 40 με 55 ημέρες, μετά τη φύτευση, ενώ η
ωρίμανση χρειάζεται ακόμα 50 με 80 ημέρες μετά τη μεταφύτευση.
Φασολάκια
Στους ζεστούς τόπους η σπορά γίνεται
κατά το Μάρτιο με Απρίλιο, ενώ στους ψυχρούς και ορεινούς κατά τα τέλη Μαίου ή
αρχές Ιουνίου κι αυτό επειδή τα φασολάκια φοβούνται εξαιρετικά το κρύο και η
παραμικρή παγωνιά μπορεί να εμποδίσει τη βλάστηση. Φυτεύουμε σε βάθος 3-4
εκατοστά. Τα φασολάκια χρειάζονται 4 με 10 μέρες για να βλαστήσουν και ανάλογα
με την ποικιλία μεταφυτεύονται συνήθως 20 με 30 μέρες μετά τη σπορά, αν και μπορούμε να κάνουμε και
άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση. Για την ωρίμανση των φρέσκων, μετά τη
μεταφύτευση, χρειάζονται 50 με 95 ημέρες, ενώ για τα ξερά, 95 έως 125 μέρες
αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις εξαρτάται από την ποικιλία του σπόρου.
Καλαμπόκι
Η εποχή σποράς του καλαμποκιού είναι
μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, με τη θερμοκρασία να μην είναι κάτω των 15C και να
μην υπερβαίνει τους 35C. Φυτεύεται σε βάθος 2.5 και 5 εκατοστών και χρειάζεται
5 με 20 μέρες, ώσπου να βλαστήσει. Η μεταφύτευση γίνεται άμεσα, αλλά πρέπει να
περιμένουμε 100 με 130 μέρες μετά την σπορά, για να ωριμάσει.
Καρότο
Το καρότο είναι ένα «εύκολο» λαχανικό
καθώς μπορούμε να το φυτέψουμε την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες
είναι μεταξύ 7 και 30C. Με απλά λόγια, η προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια
καλλιέργεια είναι τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο- Απρίλιο (εφόσον το επιτρέπουν
οι θερμοκρασίες) και Ιούλιο έως Νοέμβριο. Το φυτεύουμε σε βάθος μισού έως
ενάμισι εκατοστού και περιμένουμε 5 με 15 μέρες μέχρι να βλαστήσει. Η
μεταφύτευση γίνεται άμεσα, ενώ μετά από 65 με 70 μέρες το καρότο είναι πλέον
ώριμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου